Geplaatst op

Duurzaam douchen: goed voor meer dan het milieu

Duurzaam douchen
Douchen. Het is iets wat we zo goed als elke dag doen. De een iets vaker dan de ander, en sommigen ook íétsje langer dan dat een ander doet. Vooral vrouwen genieten wat meer minuten van de warme douche. Niet gek, want bij ons moet dan ook vaak meer onder handen worden genomen. Sommige mensen hameren op het nemen van kortere douchebeurten, omdat dit een positief effect heeft op het milieu. Gelukkig zijn er uitvinders met geweldige ideeën en zijn er duurzame douchekoppen op de markt gebracht. Wat is het effect van een duurzame douchekop, waarom is koud douchen zo goed en hoelang douchen we gemiddeld eigenlijk?

Vrouwen staan langer onder de douche

Hoelang douche jij meestal? De gemiddelde douchetijden verschillen bij mannen, vrouwen, jongeren en ouderen. Mannen staan gemiddeld zeven minuten onder de douche, terwijl vrouwen er ongeveer tien minuten over doen voordat ze er weer onder vandaan te stappen. Wel logisch, want we moeten (vaak langere) haren wassen, crèmespoeling gebruiken, scheren… Wat voor onderhoudsbeurtjes we er ook uitvoeren, het levert wat extra minuten op. En ook ná het douchen zijn we vaak langer bezig. Haren borstelen, föhnen, zorgen dat je haar goed zit…

Tieners en ouderen compenseren

Als jonge meiden stonden we nog langer onder de douche. Tieners zijn lang bezig en douchen wel zo’n twintig tot vijfentwintig minuten per keer. Ver na de puberteit compenseren we dit; vijftigplussers zijn maar vier tot vijf minuten bezig. Het aantal keer dat mensen douchen verschilt ook nog best wel. Waar de een zelfs twee keer per dag doucht, doet de ander dit maar een keer per week. En vooral in de winter houden we met z’n allen van de douche. De kou zorgt ervoor dat we minder graag de warme stroom uitzetten. Daarentegen stappen we in de zomer misschien weer wat vaker onder de douche om verkoeling te zoeken, maar nemen we wel wat koudere douches. Allemaal herkenbaar, toch?

Water en gas besparen

Lekker dat douchen, maar denk je er tijdens die momenten weleens aan hoeveel water en energie je verbruikt, en wat voor effect dit heeft op het milieu? Douchen heeft het grootste aandeel in warmwaterverbruik in een huishouden, namelijk 80 procent! Afhankelijk van de hoeveelheid water die een douchekop doorlaat, bespaar je door elke dag twee minuten korter te douchen sowieso wat liters water. Doucht iedereen in Nederland elke dag maar vijf minuten, dan zorgt dat voor een besparing van 125 miljoen kuub water én 720 miljoen kuub aan aardgas. Breng je de tijd die je onder de douche staat omlaag, dan bespaar je ook nog eens tijd! Zijn dat dagelijks maar twee minuten, dan gaat het op jaarbasis over meer dan 12 uur. Zo win je toch weer aan tijd, en als we iets goed kunnen gebruiken is dat het wel.

Minder liters uit de douchekop

Wil je rekening houden met het milieu (en je portemonnee) en ga je een douchekop kopen? Kijk dan even op de verpakking. Daarop staat hoeveel liter water de douchekop per minuut doorlaat. Bij een duurzame douchekop is dit maximaal 6,9 liter. Ook de klasse die erop staat zegt veel; Z staat voor spaardouche, S voor standaard, C voor comfort en A, B en D zitten tussen deze klassen in. Zo kun je makkelijk een besparende douchekop uitkiezen.

Douchebeurten verduurzamen

Naast het kopen van de spaardouche, kun je natuurlijk ook andere en makkelijkere manieren inzetten om douchebeurten te verduurzamen. Zo kun je korter en/of kouder douchen, een douchecoach nemen (dat is geen knappe gespierde personal coach, maar een douchetimer in de vorm van een zandloper of doucheradio), of een thermostaatkraan, zonneboiler of douche-wtw aanschaffen. Ook kun je ervoor zorgen dat de energie die wordt verbruikt voor de douchebeurten groen is door een groen energiecontract af te sluiten. Zo’n contract vind je makkelijk in een energievergelijker. Al moet het afnemen van groen geen excuus zijn om juist extra lang onder de douche te gaan staan. Helemaal omdat groen gas vaker dan eens nog CO2-compenserend gas is. Dit betekent dat er fossiele brandstoffen worden gebruikt om het gas te verkrijgen, maar dat er bijvoorbeeld bomen worden geplant om de uitstoot te compenseren.

Cirrus Shower

Naast de douchekoppen die minder water doorlaten, is er ook een douchekop waar nevel uitkomt in plaats van een straal water. Zo’n douchekop is de Cirrus Shower en hiermee gebruik je 75 procent minder water. Extra voordelen van deze douchekop zijn dat het water schoner is en je er sneller mee bent afgespoeld. De mist zorgt ervoor dat je lichaam een ‘cocon van warmte’ wordt. Alle plekken van je lichaam en haar worden bereikt en sneller schoongemaakt. Door de spreiding van het water wordt elke druppel goed gebruikt. En door een filtersysteem in de douchekop wordt het water ook nog eens extra gefilterd. Dit levert een zachtere, schonere en beter gehydrateerde huid op (volgens de aanbieders van deze douchekop).

Koud douchen goed voor je

Niet alleen korter douchen, ook kouder douchen is van invloed op het energieverbruik. Want hoe warmer het water moet worden, hoe meer het kost om dit te verwarmen. Dit zorgt voor een stijgende energierekening en een hogere belasting van het milieu (warm water gebruiken is 50 keer meer belastend dan gebruik van koud water!). Maar wist je dat koud douchen ook nog eens gunstige effecten heeft voor je gezondheid en uiterlijk? Het zorgt namelijk voor een goede doorbloeding, activeert de vetverbranding (hoera!), geeft je energie en gaat vermoeidheid tegen, maakt je huid strakker en gladder, is goed voor je haar en voor je spieren en het verhoogt je weerstand. En dan is dat nog niet eens alles. Maar zijn dat niet al genoeg redenen om wel, en wat vaker, onder een koelere douche te gaan staan?

Om een beetje duurzamer bezig te zijn, kun je dus (beginnen) met gewoon kouder en korter douchen, een duurzame douchekop inzetten en groene energie afnemen. En al doe je bovenstaande uit eigenbelang – voor kostenbesparing of met het oog op een gezonder lichaam? Dan zijn de bijeffecten alsnog gunstig en goed voor het milieu.