Vrouwenbesnijdenis en clitoridectomie

Helaas kent het mooie, en opwindende, verhaal van de clitoris ook een mindere kant. Binnen sommige culturen bestaat namelijk het gebruik om de clitoris bij de vrouw te verwijderen. Dit wordt clitoridectomie genoemd.

Clitoridectomie komt voor in culturen waarin men de vrouw als bezit van de man beschouwt. Het zou vreemd gaan voorkomen. De vrouw kan immers geen seksueel genot mee ervaren. In veel gevallen wordt ook de vagina dichtgenaaid.

 Infibulatie

 Infibulatie is de meest ingrijpende vorm van vrouwenbesnijdenis waarbij ook de schaamlippen verwijderd worden.

Clitoridectomie is een misdrijf

Clitoridectomie is in vrijwel alle westerse landen een misdrijf. In Nederland en België is het strafbaar gesteld als verminking.

De maximumstraf in Nederland is twaalf jaar gevangenisstraf. Hier kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn. In België bestaat een afzonderlijk artikel (art. 409) voor vrouwenbesnijdenis.

Amnesty International

Amnesty beschouwt vrouwenbesnijdenis als een ernstige inbreuk op het recht van vrouwen en meisjes op lichamelijke en geestelijke onschendbaarheid. Daarbij is zowel het recht om niet onderworpen te worden aan folteringen in het geding als het recht op gezondheid. Amnesty komt in actie tegen vrouwenbesnijdenis wanneer de overheid te weinig onderneemt om de praktijk uit te bannen.