Wat is Endometriose?
Endometriose is een chronische aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel kan zich hechten aan organen in de bekkenholte, zoals de eierstokken, eileiders, darmen en blaas. De ziekte kan leiden tot pijnlijke menstruaties, chronische bekkenpijn, vermoeidheid en problemen met vruchtbaarheid. Plassen tijdens de menstruatie kan ook pijnlijk zijn. Hoe endometriose ontstaat is nog niet precies duidelijk. Meer onderzoek is nodig.
2 verschillende typen
Afhankelijk van waar de endometriose-haarden voorkomen, kunnen twee verschillende typen worden onderscheiden:
Endometriosis Interna (Adenomyose)
Adenomyose is de vorm die ook wel endometriosis interna wordt genoemd. Bij adenomyose bevinden zich eilandjes van endometrium in het myometrium. Het myometrium is de spierlaag in de wand van de baarmoeder.
Vrouwen met adenomyose ervaren vaak ernstige menstruatiepijn, bekend als dysmenorroe. Deze pijn kan intenser zijn dan normale menstruatiekrampen en kan langer duren. Bovendien kan het leiden tot abnormaal zware menstruatiebloedingen, bekend als menorragie. Dit kan resulteren in het verlies van grote hoeveelheden bloed tijdens de menstruatie, wat weer kan leiden tot bloedarmoede.
Sommige vrouwen ervaren ook een opgeblazen gevoel en buikkrampen, vooral tijdens de menstruatieperiode. Dit kan gepaard gaan met spijsverteringsproblemen zoals constipatie of diarree.
Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van adenomyose variëren van persoon tot persoon en dat niet alle vrouwen alle symptomen zullen ervaren. Bovendien kunnen de symptomen van adenomyose ook lijken op die van andere gynaecologische aandoeningen, waardoor een nauwkeurige diagnose belangrijk is. Vrouwen die symptomen ervaren die wijzen op adenomyose, zoals ernstige menstruatiepijn of abnormaal zware menstruaties, kunnen het beste medische hulp zoeken voor evaluatie en behandeling.
Endometriosis Externa
De tweede vorm waarbij de endometriose zich in de buikholte bevindt, noemen we endometriosis externa, ook bekend als externe endometriose. Het endometriumweefsel bevindt zich dan buiten de baarmoeder en bekkenholte en kan zich hechten aan verschillende organen en structuren in de buikholte, zoals de eierstokken, darmen, blaas, en zelfs de longen en andere delen van het lichaam. Dit kan leiden tot verschillende klachten.
Veel voorkomende symptomen zijn onder meer chronische buikpijn, pijn tijdens seksuele gemeenschap, darmklachten, pijn bij het plassen, en soms zelfs kortademigheid of pijn op de borst bij gevallen waarbij de longen zijn aangetast.
Een vroegtijdige diagnose en een passende behandeling kunnen helpen om symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen.
Uitdagingen voor Vrouwen met Endometriose
Vrouwen met endometriose ervaren vaak verschillende uitdagingen die hun fysieke en emotionele welzijn beïnvloeden. Pijnlijke menstruaties en chronische bekkenpijn kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven, werkprestaties en relaties.
Stigma’s en Erkenning
Ondanks dat veel vrouwen last hebben van endometriose blijft er een gebrek aan bewustzijn en erkenning van de aandoening. Veel vrouwen worstelen met het vinden van een juiste diagnose en passende behandeling vanwege misverstanden en stigma’s rond menstruatiegerelateerde gezondheidsproblemen. Het doorbreken van het stigma en het vergroten van de bewustwording zijn essentieel om vrouwen met endometriose te ondersteunen en te helpen bij het vinden van de juiste zorg. De gemiddelde diagnosetijd is 7,5 jaar!
Het is belangrijk om endometriose niet te verwarren met endometritis, omdat het twee verschillende aandoeningen zijn met verschillende oorzaken en behandelingen.
Klaarkomen tegen endometriose?
Volgens professoren Meaddough en Olive uit de Southern Connecticut State University is een orgasme tijdens de maandstonden (menstruatie) een risicoverlagende factor op endometriose. Overigens ondersteunen niet alle deskundigen dit onderzoek.
Pijn en vermoeidheid
Eigenlijk geldt voor veel vrouwen met endometriose eerder het omgekeerde. Vrijen met endometriose is vaak pijnlijk. De zin in vrijen kan hierdoor ook verminderen. Vaak ontstaan er juist opwindings- en orgasme problemen door endometriose. Daarnaast maken pijnklachten het moeilijker de bekkenbodem te ontspannen.