Geplaatst op 1 reactie

Ongesteld

Wie heeft dit bedacht?

Wie heeft de term ‘ongesteld’ bedacht? Het kan toch geen vrouw geweest zijn? Het klopt namelijk helemaal niet.

Venus-Willendorf
Foto Karin Haanappel, http://www.vrouwelijkekunstgeschiedenis.nl

Vroeger

In een ver leden, denk tienduizend(en) jaren terug, maakte men dit soort beeldjes. Bij het maken van kunst wordt dat wat belangrijk gevonden wordt nadrukkelijk in beeld gebracht. Wat valt je op aan dit beeldje (Venus van Willendorf) Haar vulva, borsten en buik. Haar vrouwelijkheid. Vrouwen stonden hoog in aanzien omdat ze in staat waren leven te geven en in leven te houden.

Nu

Je wilt niet weten wat er allemaal wordt getwitterd over ‘ongesteld’ zijn. Wie van jullie praat over ongesteld zijn? Wie vertelt het haar partner? Hoeveel vrouwen zorgen dat het vooral onopgemerkt voorbijgaat, lopen onopvallend met een tampon of ‘tas met inhoud’ richting toilet? Stel je voor dat iemand ziet of merkt dat je ‘ongesteld’ bent?

Cultuur

Tuurlijk, sommige mensen vinden het wennen. Omdat er zoveel vooroordelen in ons gepompt zijn. Via onze cultuur ingeprent zijn. De cultuur die voor onze huidige cultuur bestond, daar is niet zoveel over bekend, nee dat komt de heren aan de macht niet zo goed uit. Het is een mannelijk tijdperk waarin we leven.

Vrouwelijk of mannelijk?

In het vrouwelijk tijdperk werd er heel gewoon met de menstruatiecyclus omgegaan, heel natuurlijk. Toen de heren dominant werden en de vrouwen ondergeschikt, zo’n 6000 jaar geleden, hebben de heren toch wat vrouwelijke statussymbolen overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de kleding van meneer pastoor en Sinterklaas. Belangrijke, heilige heren. Het zijn echt jurken.

Natuur

Ongesteld zijn we niet, nooit geweest ook. We menstrueren wel, jazeker. Gelukkig. Anders had ik mijn kinderen niet gekregen. Had ik de ervaring van zwanger zijn niet gehad, van baren, van borstvoeding geven, van zin in seks, van zin in vrijen en van nog veel meer. Aan de andere kant had ik dan misschien de ervaring gehad van eieren leggen en ze uitbroeden. Kan ik altijd nog eens uitproberen.

Ongesteld?

Wat betekent het eigenlijk: ongesteld? On-gesteld? Gestel-niet-in-orde? Wat zegt het woordenboek en waarom zijn we dit woord gaan gebruiken?

ongesteld

1) Beroerd 2) Flauw en slap 3) Gederangeerd 4) Geïndisponeerd 5)In lichte graad ziek 6) Krank 7) Kwips 8) Licht ziek 9)Menstruerend 10) Misselijk 11) Naar 12) Niet lekker 13) Onklaar 14) Onpasselijk …
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Ongesteld/1

M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands

ongesteld bn. ‘menstruerend’
Mnl. ongestelt ‘in een slechte toestand verkerend’ [ca. 1400; MNW], ‘van streek’ Na u verlanget my so seer, mijn hertken is so ongestelt, want tis om u, dattet hier quelt [1539; MNW]; nnl. ongesteld ‘licht ziek, onpasselijk’ [1872; Van Dale], ‘menstruerend’ [1961; Van Dale].

Afleiding met het voorvoegsel → on- in de betekenis ‘slecht’ van het verl.deelw. van → stellen in de betekenis ‘in een zekere toestand brengen’.

De oorspr. betekenis is ‘in een slechte toestand verkerend, niet in orde’, volledig vergelijkbaar met de uitdrukking het is slecht met iemand gesteld. Ongesteld was minder ernstig dan ziek. Het gebruik als eufemisme voor ‘menstruerend’ is pas in de 20e eeuw ontstaan. In de overige toepassingen is het woord sindsdien verouderend.

Aha! Tijd om een voorstel te doen.

Ik menstrueer!

Spreek niet langer over ‘ongesteld’. Voed de term ‘ongesteld’ niet langer met de associatie menstruatie en andersom: voedt het menstruerend vermogen van de vrouw niet langer met ‘niet in orde zijn’. Je bent hartstikke in orde als je menstrueert! Het is prachtig! En gezond! Vooral als je kinderen wilt ben je blij als je een normale gezonde cyclus hebt. Een op de zes stellen heeft er hulp bij nodig. Respecteer je lichaam dames! En heren, jullie ook? Het vrouwenlichaam bedoel ik hè? Jullie eigen lichaam respecteren jullie meestal prima …

Meer weten over de menstruatiecyclus?

Er is nog zoveel meer over de cyclus te weten en te ontdekken. Ik geef er lezingen en privéconsulten over. Je bent welkom.


Arianne van den Berg-Jonkers, de menstruatiecoach, ontwikkelde in 2008 de richting vrouwbewustzijn en is gespecialiseerd in de menstruatiecyclus. Haar missie: ‘Iedereen in NL bewust van de menstruatiecyclus < eind 2013’. Omdat we er veel te weinig over weten en daardoor een onjuist beeld hebben van het vrouwelijke en bijvoorbeeld onszelf niet begrijpen.

Cycluswijsheid helpt je verder, ook in het leren leven vanuit jezelf. Al sinds 2001 helpt Arianne haar cliënten op het gebied van emoties en blokkades en leert ze hen te leven vanuit zichzelf. Informeer jezelf over de voordelen voor jou, je geliefden en de wereld op www.menstruatiecoach.nl en www.013coaching.nl

Reacties zijn gesloten.