Eierstokken

Een eierstok of ovarium is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. Tijdens de ovulatie komt een eicel vrij. Daarna kan de eicel via de eileider de baarmoeder bereiken.

Een vrouw heeft twee eierstokken

Een vrouw heeft twee eierstokken die links en rechts naast de baarmoeder in de buikholte liggen. De eierstok zit vast aan enkele bandjes. Die bandjes noemen we ook wel ligamenten. Deze ligamenten hebben de volgende namen: ligamentum suspensorium ovarii (met bloedvaten voor de eierstok: a. & v. ovarica), ligamentum ovarii proprium en ligamentum latum uteri (met bloedvaten vanuit baarmoeder naar eierstok, en de urineleider (ureter)).

Halverwege de menstruatiecyclus vindt de ovualtie plaats

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus wordt één van de eicellen rijp. Dit gebeurt onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit FSH wordt door de hypofyse wordt afgescheiden. Ten slotte komt tijdens de ovulatie komt de rijpe eicel vrij.

Van rood naar geel lichaam

Direct na de ovulatie noemen we het eiblaasje ook wel corpus rubrum. Dat betekent rood lichaam. De rode kleur wordt veroorzaakt door bloed in de follikel. De cellen van de theca interna en de membrana granulosa worden groter en gaan vetoplosbare lipochromen bevatten. De lipochromen zijn geel van kleur. Vanaf dan noemen het corpus luteum dan ook wel het gele lichaam. Dit gele lichaam blijft tot het einde van de menstruatiecyclus indien geen zwangerschap optreedt.