Wanneer de vaginale flora verstoord is, kan er gemakkelijk een vaginale infectie ontstaan, die vaak tot hele vervelende klachten kan leiden.
Vaginale infecties zijn vaak moeilijk te herkennen, maar omdat ze zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden, is het nuttig je geregeld te laten onderzoeken. Het is duidelijk dat je bij vaginale klachten het beste even langs je huisarts kunt gaan. Doe dat in ieder geval als er binnen vijf dagen geen verbetering optreedt.
De zuurgraad van de vagina
De vagina heeft een zelfreinigende werking, toch kan ook het milieu van de vagina verstoord worden door bijvoorbeeld tampons, zeep of sperma. De uitwendige delen van de geslachtsorganen, de vulva, reinigt zich zelf niet. De uitwendige delen was je het beste met water en eventuele een zeepvrije emulsie. Voorkom tijdens het wassen dat zeep in de vagina komt.
De normale pH waarde van de vagina ligt tussen de 3.5 en 4.5. Hierdoor is de vagina licht zuur. Deze zure omgeving beschermt de vagina tegen infecties en wordt in stand gehouden door de lactobacillus bacterie. Deze bacterie produceert melkzuur en is essentieel voor een gezonde vagina. Als de pH waarde toeneemt, bijvoorbeeld door sperma of zeep, kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen en kunnen er problemen ontstaan.
- Aanbieding!
De Groene Cup Model III: One size Fits All (medium) – menstruatiecup
Verstoring van het vaginale milieu tijdens de menstruatie
Tampons absorberen niet alleen de menstruatievloeiing, maar ook alle andere vloeistoffen. Het vaginale milieu raakt hierdoor verstoord, klachten door deze verstoringen kunnen ook buiten de menstruatie plaats vinden, behalve de hieronder genoemde infecties heeft de gezondheid van je vagina ook grote invloed op je algemeen welbevinden. Vaginale ongemakken kunnen ook leiden tot stemmingswisselingen en bijvoorbeeld het hebben van minder zin om te vrijen.
Herbruikbare menstruatiecups absorberen niet en zorgen er zo voor dat je vagina gezonder blijft. Ook de Easecups in onze webshop houden je vagina gezond tijdens de menstruatie.
Candida en Bacteriële Vaginose
Vaginale schimmelinfecties door Candida, ook wel Candidiasis, komen vaak voor zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten komen vaker voor tijdens de zwangerschap, bij diabetespatiënten en bij mensen die antibiotica gebruikt hebben. Mogelijk kan een infectie ook ontstaan door de vagina te wassen met zeep en het gebruik van tampons tijdens de menstruatie. Hierdoor wordt de natuurlijke zuurgraad (PH) verstoord, waardoor Candida zich kan vermenigvuldigen.
Het zelfde geldt voor Bacteriële Vaginose. Bacteriële Vaginose (BV) wordt echter niet door een schimmel veroorzaakt, maar door “slechte” bacteriën. Als de zure omgeving van de vagina wordt verstoord, wordt het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker om zich te vermenigvuldigen. Dit kan het evenwicht van de vaginale flora verstoren, waarbij bacteriën als gardnerella vaginalis de overhand krijgen, met vaginaal ongemak of een infectie zoals bacteriële vaginose tot gevolg.
Gardnerella
De Gardnerellabacterie komt in beperkte mate in de vagina voor. Op zich geen probleem, tot u vaginale flora uit balans is. Gardnerella is de boosdoener bij bacteriële vaginose of vaginitis. Hierbij zijn alle nuttige lactobacilli verdwenen en dus ook de beschermende zuurgraad. De afscheiding is grijswit van kleur, stinkt visachtig of zurig.
Wat is het verschil tussen schimmelinfectie en bacteriële vaginose?
De afscheiding bij een schimmelinfectie is geurloos, dik en wit, terwijl afscheiding bij bacteriële vaginose niet prettig ruikt (ruik zurig of heeft een visachtige geur). Bij een BV is de afscheiding ook veel dunner en wateriger en de kleur is eerder grijs dan wit. Indien je ook last hebt van jeuk en een branderig gevoel dan wijst dat ook eerder op een schimmelinfectie.
Bacteriële Vaginose is niet besmettelijk en wordt niet tijdens geslachtsgemeenschap overgebracht, wat bij een vaginale schimmelinfectie wel het geval kan zijn.
Verder moet de bacteriële vaginose niet verward worden met een Actynomyces infectie. Bij een Actynomyes infectie is de vaginale afscheiding meer bruin van kleur.
Redenen voor behandeling van een bacteriële vaginose
Tot voor kort werden vaginale infecties eigenlijk afgedaan als ‘vervelend maar ongevaarlijk’, waardoor alleen vrouwen met klachten behandeld werden. Recentelijk is echter ontdekt dat de infectie ook tot complicaties kan leiden. Een vaginale infectie kan ‘opstijgen’ en leiden tot een ontsteking van de eileiders en het kleine bekken, wat vervolgens weer oorzaak kan zijn van een verminderde vruchtbaarheid. Ook hebben vrouwen met een bacteriële vaginose meer kans om een hiv-infectie en andere soa’s op te lopen. Zwangere vrouwen met de infectie lopen een hoger risico op vroeggeboorte.
Actynomyces
De actynomyces-bacterie komt normaal gesproken alleen in je mondholte voor, maar kan via handen of orale seks in de vagina terechtkomen. De bacterie kan een ontsteking veroorzaken met een bruine, vies ruikende afscheiding. Een infectie met deze bacterie komt vaak voor bij vrouwen die een pessarium of spiraaltje gebruiken.
Bacteriële infecties en tampongebruik
Ook wanneer tampons niet regelmatig verwisseld worden, kan de actynomyces-bacterie zijn slag slaan. Het niet tijdige wisselen, of het gebruikt van tampons met een te hoog absorptievermogen kan tevens lijden tot tamponziekte, wat overigens ook een bacteriële infectie van de vagina is.
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)
Er zijn ook diverse andere geslachtsziekten die kunnen leiden tot vaginale ongemakken en veranderingen.
Chlamydia
Chlamydia is een vaak voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Een chlamydia-infectie is erg verraderlijk omdat deze bij vrouwen niet altijd met symptomen gepaard gaat. De infectie kan zich echter uitbreiden naar de baarmoeder en eileiders en zo onvruchtbaarheid veroorzaken.
Gonorroe, syfilis en herpes
Andere aandoeningen die door onveilig vrijen gemakkelijk overgebracht kunnen worden en een infectie in je vagina, urine- of eileiders en baarmoeder kunnen veroorzaken, zijn gonorroe, treponema pallidum (de veroorzaker van syfilis) en het herpesvirus. Deze laatste is vergelijkbaar met het virus dat een koortslip veroorzaakt en dat bij orale seks in de vagina kan worden overgebracht. De vaginale herpes wordt via onbeschermde seks overgebracht en heeft puistjes en zweertjes op de schaamlippen en in de vagina tot gevolg.
Trichomonas
Nog een micro-organisme dat zichzelf zo snel vermenigvuldigt in een vagina met een slechte zuurgraad, is trichomonas. Het is een eencellig zweepdiertje dat tot de zogenaamde Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) behoort. Dat betekent dat dit micro-organisme seksueel overdraagbaar is. Het gevolg van een trichomonas-infectie is een gelige afscheiding, een onaangename (vaak visachtige) geur, jeuk, pijn en een snel bloedende vagina.
Het Humaan Papiloma Virus (HPV)
Tenslotte is er nog het Humaan Papiloma Virus (HPV) dat wratjes op de geslachtsdelen veroorzaakt. Deze worden ook wel venuswratten of genitale wratten genoemd en zijn seksueel overdraagbaar. Dit virus is ook de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Ga dus naar de dokter om deze wratjes te laten behandelen en vrij niet zonder condoom totdat deze wratjes weer weg zijn.
Reacties zijn gesloten.