Professionele Hulp en Behandeling bij Endometriose

Het HMC Endometriosecentrum behandelt endometriose klachten in de vertrouwde omgeving van ziekenhuis HMC Bronovo. Samen met jou kijken ze welke endometriose behandeling het beste bij je past. Bij het HMC Endometriosecentrum werkt men met een holistische aanpak in multidisciplinaire behandelteams. Tijdens de behandeling houdt de patiënt de regie over haar eigen behandelplan.

Online platform

Zoals gezegd is het centrum gevestigd in Den Haag, er is echter ook een online platform voor het uitwisselen van informatie met lotgenoten en deskundigen. Daarnaast biedt het centrum E-health in de vorm van een app voor je smartphone.

Menstruatie hoort niet enorm pijnlijk te zijn

Eén op de acht vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose. Toch herkent niet iedere huisarts de klachten als zodanig. Met als gevolg dat vooral jonge vrouwen pas laat worden verwezen naar een specialist.

Pijnstillende medicijnen bestrijden alleen de symptomen. Helaas bestaat er geen medicijn waardoor endometriose verdwijnt. Onderzoek is nodig! Misschien dat we dan in de toekomst endometriose kunnen voorkomen.

Doe de zelftest

het HMC Endometriosecentrum heeft ook een zelftest ontwikkeld. Meiden en vrouwen met extreem pijnlijke menstruaties kunnen de zelftest doen. De test bestaat uit 17 vragen. 

Behandeling via een multidisciplinaire aanpak 

Initiatiefnemers van het HMC Endometriosecentrum zijn gynaecologen drs. Maddy Smeets, dr. Johann Rhemrev en dr. Jim English. Zij werken nauw samen met de medisch specialisten en verpleegkundigen van HMC.

Wetenschappelijk onderzoek naar endometriose

Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek werkt het centrum samen met de afdeling gynaecologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en met de Medical Delta. Ook de TU Delft maakt deel uit van het Medical Delta. Dit moet uiteindelijk leiden tot medische innovaties, die de behandeling van endometriose verbeteren.

Onderzoek naar endometriose is erg belangrijk, omdat er is nog weinig te bekend over deze chronische aandoening. Terwijl ruim 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd er door getroffen wordt. Uiteindelijk maakt onderzoek het hopelijk mogelijk om in de toekomst ook preventief tegen endometriose op te treden. Nu ontbreekt hiervoor nog de nodige kennis.

Operatieve ingrepen

Een gynaecoloog verwijdert endometriose tijdens een buikoperatie of een kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij worden diverse technieken zoals elektrische of ultrasone energie gebruikt. Hoe meer endometriose-haarden verwijderd worden hoe kleiner de kans dat klachten terugkeren.

Uiteraard is een operatie is natuurlijk nooit zonder risico’s. Het is dus altijd belangrijk een zorgvuldige overweging te maken. Je arts helpt hierbij uiteraard.

Behandeling met hormonen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en klachten kunnen diverse behandelingen met hormonen ingezet worden. Hormonale medicatie kan de ontwikkelde endometriose afremmen of tot stilstand brengen. Een echt medicijn is er helaas nog niet. Uiteindelijk beïnvloedt deze medicatie je menstruatiecyclus. De cyclus wordt eigenlijk tot stilstaand gebracht. Zo wordt voorkomen dat er nog menstruatiebloedingen zijn.  

Anticonceptiepil

In de eerste plaats kan het gebruik van de anticonceptiepil, zonder stopweek kan verlichting geven. Doordat de stopweek wordt overgeslagen  treedt er geen menstruatiebloeding meer op. Hierdoor verlicht het de klachten van de menstruatie en kan ook pijn tijdens het vrijen voorkomen worden.

GnRH-agonisten of LH-RH-agonisten

Daarnaast helpt soms een behandeling met GnRH-agonisten of LH-RH-agonisten . Deze medicijnen leggen de menstruatiecyclus stil. Hierdoor komt je lichaam in dezelfde stand als tijdens de overgang. Op deze manier verminderen de endometriose-klachten. Echter krijg je wel weer te maken met andere klachten die eigenlijk bij de overgang horen.

Overgangsklachten

Hierbij kun je denken aan opvliegers, vaginale droogheid en botontkalking. Bij langer gebruik kan de botontkalking tegengegaan worden door de toediening van extra oestrogenen.

Progesteron

Tenslotte kan ook progesteron helpen tegen de pijn. Naast Primolut N bestaan er nog meer medicijnen op basis van progesteron. Extra progesteron kan weer leiden tot doorbraakbloedingen en het vasthouden van vocht.

Behandeling met Primolut N

Artsen schrijven Primolut N voor bij o.a. abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, overgangsklachten, menstruatieklachten en endometriose.

Primolut N bevat een progestageenhormoon

De werkzame stof in Primolut N is Norethisteron. Norethisteron is een vrouwelijk progestageenhormoon. Daarom heeft het ongeveer dezelfde werking als het vrouwelijk hormoon progesteron. Progesteron speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voor vrouwen met endometriose die problemen ondervinden bij het zwanger worden, kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitrofertilisatie (IVF) worden overwogen. Deze behandelingen kunnen helpen bij het bereiken van een zwangerschap, zelfs bij vrouwen met ernstige endometriose.

Endometriose Stichting

Deze stichting zet zich in voor aandacht en erkenning van de ziekte. Zij hebben regelmatig contact met ziekenhuizen, participeren in onderzoeken en zorgen voor de actuele stand van zaken op toepasbare endometriosezorg. Op de website van de Endometriose Stichting vind je naast uitgebreide informatie over verschillende onderwerpen, ook een zorgwijzer. Door middel van deze zorgwijzer, kun jij een goede keuze voor de juiste specialist maken.