Bij onregelmatig bloedverlies is het onduidelijk wanneer je menstruatie begint of eindigt. En dit is wat anders dan spotting, waarbij je enkele druppeltjes bloed verliest tussen twee menstruaties.
Oorzaken onregelmatig bloedverlies
Er kunnen veel oorzaken zijn voor een onregelmatig menstruatiecyclus. Sommige zijn ernstig en andere onschuldig. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor onregelmatig bloedverlies.
Ben je ongerust? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Hormoonschommelingen
Hormonen sturen je menstruatiecyclus. De hormonen oestrogeen en progestageen zijn daarbij belangrijk. Raken deze hormonen uit evenwicht dan wordt je cyclus onregelmatig.
In de puberteit en menopauze verandert je hormoonhuishouding sterk. Het is dan ook volkomen normaal dat in die levensfases je cyclus niet regelmatig is.
Tussen ons 20e en 40e levensjaar is je menstruatiecyclus meestal vrij regelmatig.
Overgewicht en voeding
Overgewicht verandert de hormoonhuishouding. Daardoor kan de menstruatie onregelmatig worden of zelfs helemaal weg blijven. Dit vormt ook een probleem voor vrouwen die zwanger willen worden.
Het omgekeerde geldt overigens ook. Zo bij veel topsportsters en vrouwen met een te laag gewicht de menstruatie ook vaak uit. Ook de menarche kan pas komen als een bepaald lichaamsgewicht bereikt is.
Aan sommige voedingsproducten wordt toegeschreven dat zij invloed hebben op onze menstruatiecyclus. Voorbeelden zijn ananas en gember.
De rol van lichaamsbeweging
Ook lichaamsbeweging heeft invloed op onze cyclus. Sporten is natuurlijk gezond en voorkomt overgewicht. Te intensief sporten beïnvloedt de productie en regulering van de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus.
Angst en spanning
Angst en spanning kunnen er voor zorgen dat de menstruatie niet op gang komt.