Jodendom en menstruatie

Traditioneel kijkt het Jodendom vrij extreem tegen de menstruatie aan. Vrouw zijn onrein (nidda) vanaf de eerst dag van de menstruatie tot 7 dagen na de laatste dag van de menstruatie. In de praktijk bijna de helft van hun vruchtbare leven!

Vrijen en menstruatie

In het traditionele jodendom is elke vorm van lichamelijk contact verboden zolang de vrouw nidda is. Dat is nog al wat. Concreet zou dit ook betekenen dat bijna de helft van de maand geen seks mag hebben?! Deze periode van onthouding zou de begeerte aanwakkeren. Ook valt periode samen met de periode waarin de vrouw (meestal) niet vruchtbaar is.

Ritueel bad

Na de menstruatie dient de vrouw is te reinigen. Dit rituele bad heet mikwe. Pas na de mikwe is seks weer toegestaan.

Minder traditioneel

Tegenwoordig ken ook het jodendom veel stromingen. Het loopt uiteen van ultra-orthodoxe tot liberalen groepen. De meer liberale joden zullen ook meer open naar de menstruatie kijken. Seks tijdens of na de menstruatie is dan ook niet echt een probleem. In de praktijk zullen de meeste joden vooral seks hebben als ze daar zin in hebben.

Seksualiteit binnen het Jodendom

Over het algemeen kun je verder zeggen dat het Jodendom positief tegenover seksualiteit staat. Natuurlijk staat de voortplanting zoals bij eigen alle geloven voorop.

Binnen het Jodendom is zeker ook ruimte voor genot. De vrouw wordt hierin zeker niet vergeten. Een vrouw zou zelfs om een scheiding mogen vragen als haar seksleven niet bevredigend is.