Squirten

Vrouwelijke ejaculatie

Is het waar? Vrouwen kunnen net als mannen ejaculeren. Bij de vrouwelijk ejaculatie, komt bij het klaarkomen een (relatief grote hoeveelheid) vocht vrij. In sommige gevallen spuit het letterlijk naar buiten. Dit wordt ook wel squirten genoemd.

Bij sommige vrouwen (niet vaak) gebeurt dit vrij gemakkelijk. Stimulatie van de G-spot kan de vrouwelijk ejaculatie opwekken, ook voor vrouwen die nog nooit eerder een ejaculatie hebben gehad.

Squirten is niets nieuws

Dat vrouwen kunnen spuiten is overigens niets nieuws. We praten er gewoon niet zo vaak over. Squirting wordt ook al beschreven in de Kama Sutra en ook in tal van middeleeuwse en vroeg-renaissancistische geschriften. Het vocht waarmee vrouwen ejaculeren heet in Tantra “Amrita”.

Verwarring bij veel vocht

Als je tijdens je orgasme opeens veel vocht produceert kan dat ook tot verwarring leiden. Je kan bijvoorbeeld denken dat het om urine gaat. Belangrijke vraag is dan natuurlijk, maakt het wat uit? Het is overigens geen urine. Ejaculatievocht is helder, kleurloos en reukloos. 

Het gevoel dat je moet plassen

Vrijen hoort prettig te zijn, en als je het geluk hebt dit te kunnen afsluiten met een hoogtepunt, maak het dan uit wat er precies gebeurd is? Het idee dat het urine betreft wordt vaak versterkt doordat veel vrouwen net voor de amrita het gevoel hebben dat ze moeten plassen.

Overigens betekent dit ook dat veel vrouwen misschien juist niet spuiten om dat ze zich niet helemaal kunnen laten gaan. Door het gevoel te moeten plassen hou je het orgasme misschien (onbewust) in.

Bij twijfel

Als je gaat plassen voor het vrijen en toch kunt ejaculeren. Dan weet je zeker dat het geen urine kan zijn. Probeer het eens als je vaak het gevoel heb dat je moet plassen voor je klaarkomt. Ga plassen voor het vrijen en laat je helemaal gaan. Amrita!

Stimulatie van de a-spot

De a-spot ligt dieper in de vagina dan de g-spot. Bij stimulatie van de a-spot produceert een vrouw vaak ook veel meer vaginaal vocht dan normaal. In dit geval komt de vochtproductie al voor het (eventuele) orgasme opgaan.

Daarnaast kunnen vrouwen door het stimuleren van de a-spot makkelijker komen tot een meervoudige orgasme. Veel vocht en meerdere orgasmes kunnen ook het ejaculatie gevoel geven.

Bij de stimulatie van de a-spot komt het vocht overigens door de vagina naar buiten en niet via het plasgaatje.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is slechts zeer beperkt onderzoek gedaan naar vrouwelijke ejaculatie. Bij de onderzoeken die wel gedaan zijn kwam naar voren dat het vrouwelijke ejaculaat in veel gevallen qua samenstelling overeenkomsten had.

Dat wil niet zeggen dat het ook urine was! Het ejaculaat bevat urinezuur en prostaatafscheiding. Dat er urinezuur wil eigenlijk vooral zeggen dat het uit de blaas en niet de uit de vagina komt.

Vrouwen hebben geen prostaat, maar er is wel klierweefsel dat er op lijkt. Dat weefsel produceert dus prostaatafscheiding.

Verklaring vrouwelijke ejaculaat

Vrouwen hebben dus een prostaatachtige zone, die nauw verbonden is met de g-spot. Stimulatie van die gebied, en een naderend orgasme zorgen dat dit gebied plotseling veel vocht produceert. Het vocht komt in de blaas. En spuit er vervolgens uit.

Doordat het vocht door de blaas en de plasbuis stroomt is het logisch dat er ook restjes urinezuur meekomen.

Waarom we squirten?

Vaak willen we voor alles een verklaring hebben. Wat natuurlijk niet altijd nodig is. Maar de vrouwelijke ejaculatie zou de vulva schoonspoelen na een heftig vrij partij. Handig toch?