Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen, ook wel plantaardige oestrogenen komen overal in de natuur voor. Flavonoïden (polyfenolen) zijn chemische verbindingen die in planten voorkomen (fytochemicaliën). Deze chemische verbindingen bepalen in vruchten en planten de kleuren, van geel, rood, oranje, donkerpaars,…

Een variant van flavonoïden zijn de isoflavonen (fyto-oestrogenen). Deze lijken op de chemische structuur van menselijke en dierlijke hormonen (oestrogenen). Daardoor hebben deze stoffen invloed op onze hormoonwerking via de oestrogeenreceptors in ons lichaam.

Fyto-oestrogenen in voedsel

De meeste fyto-oestrogenen krijgen we binnen via ons eten. Veelvoorkomende en meest bekende isoflavonen zijn genisteïne zoals in soja. Quercetine zit in kappertjes. En catechines kennen we uit thee en cacao. Ten slotte is er bijvoorbeeld nog pompelmoes wat naringenine bevat.

De belangrijkste hoofdgroepen van fyto-oestrogenen zijn de isoflavonen en coumestanen. Bekend is dat o.a. soja, hop en rode klaver veel fyto-oestrogenen bevatten.

Oestrogene stoffen in soja

Soja bevat isoflavonen, waaronder genisteïne, daidzeïne en glyceteïne. Dit zijn allemaal fyto-oestrogenen. Mogelijk kunnen soja-producten daarom overgangsklachten verminderen.

Soja en borstkanker

Gezien soja veel fyto-oestrogenen bevat wordt er ook gekeken naar de relatie met bijvoorbeeld borstkanker. Onderzoeken geven echter geen eenduidig resultaat.

Langdurige blootstelling aan oestrogeen kan leiden tot borstkanker en daarom wordt inname van soja-supplementen bij hormoongevoelige borstkanker in elk geval afgeraden.

Anderzijds komt in de Aziatische wereld juist minder borstkanker voor. In Azië wordt veel soja gegeten. Het dagelijks eten van 2 tot 3 sojaproducten zou borstkanker daarom juist kunnen voorkomen.

Hopeine, het oestrogeen uit hop

Het actieve oestrogeen in hop, werd in 1999 door Prof de Keukeleire geïdentificeerd als het 8-prenylnaringenine. Hij noemde deze stof vervolgens hopeine.

Rode klaver

Tot slot bevat rode klaver vooral biochanin A en formononetin. Deze stoffen worden in de darmen omgezet in genistein en daidzein. Het eten van sojarijke voeding en rode klaver kan overgangsklachten zoals opvliegers en vaginale droogheid verminderen.

Ook extracten van deze middelen in supplementen verminderen de frequentie van deze klachten in lichte mate.

Dat concludeerden onderzoekers van het Erasmus MC na een analyse van 60 wetenschappelijke studies naar het effect van plantaardige voedingsmiddelen op klachten tijdens de menopauze.

Welke effecten hebben fyto-oestrogenen?

Van fyto-oestrogenen is bekend dat ze de natuurlijke oestrogenen nabootsen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking (osteoporose) afremmen.

Uiteindelijk komt dit doordat fyto-oestrogenen net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptoren in je lichaam.

Effect op je borsten

Fyto-oestrogenen, uit o.a. hop worden ook gebruikt in borstvergrotende en borstverstevigende producten zoals Volle Boezem. Volle boezem is een voedingssupplement ontwikkeld voor het onderhoud en de verzorging van je borsten.

Deze producten stimuleren de ontwikkeling van de melkklieren in de borsten, zoals ook bij een zwangerschap gebeurd. Ook bij een zwangerschap zullen na een maand of twee de melkklieren in je borsten zich gaan ontwikkelen. Hierdoor worden de borsten groter.

Grotere borsten

Bij het gebruik van fyto-oestrogenen zullen de borsten wel groter worden, maar gaan geen melk gaan produceren. Door de inname van deze tabletten krijgt het lichaam een grote hoeveelheid van dit (onschadelijke) plantaardige oestrogeen binnen. Deze stoffen bootsen in feite het echte oestrogeen na, zonder de hormonale effecten ervan.

Andere positieve effecten van fyto-oestrogenen

Naast de bovenstaande eigenschappen zoals ondersteuning bij de menopauze noemen wetenschappers ook nog andere positieve eigenschappen van fyto-oestrogenen. Zo zouden fyto-oestrogenen de kans op het ontwikkelen van borst- en baarmoederhalskanker verkleinen. En bieden ze bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Blokkade van natuurlijke oestrogenen

Dit komt waarschijnlijk door dat fyto-oestrogenen in staat zijn de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels te blokkeren.

Menohop

Menohop is een typisch Belgisch product in de reeks van fyto-oestrogenen, met hopeine als actief bestanddeel. Het is een extract uit de hopbellen.

Hopeine is een vrij actief oestrogeen en is rechtstreeks resorbeerbaar. Dat wil zeggen dat er geen darmbacteriën nodig zijn om de actieve stof om te zetten.

Menohop helpt op natuurlijke wijze bij overgangsklachten. Op basis van hopextract. Ook voor een goede botaanmaak. Kortom Menohop ondersteunt bij overgangsverschijnselen tijdens de menopauze.

Menohop bestellen

Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

In 2007 waarschuwde een groep Belgische Gynecologen voor fyto-oestrogenen. Zij gaven aan dat fyto-oestrogenen bestaan uit een grote groep van min of meer actieve bestanddelen. De werking van deze stoffen is niet  goed bestudeerd. Ook  is de veiligheid nooit echt goed onderzocht.

De Gynecologen wezen op een duidelijk verschil tussen de plantenafkooksels, de thee en de herbale geneeskunde en de scheikundige identificatie van de actieve bestanddelen.  Daarbij zou beter gelet moeten worden op zuivering, eventuele versterking van de activiteit en het gebruik in grotere hoeveelheden.