Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen, ook wel plantaardige oestrogenen komen overal in de natuur voor. Flavonoïden (polyfenolen) zijn chemische verbindingen die in planten voorkomen (fytochemicaliën), deze bepalen in vruchten en planten de kleuren, van geel, rood, oranje, donkerpaars,…

Een variant van flavonoïden zijn de isoflavonen (fyto-oestrogenen), deze lijken op de chemische structuur van menselijke en dierlijke hormonen (oestrogenen) en hebben invloed op de hormoonwerking via de oestrogeenreceptors in ons lichaam.

Fyto-oestrogenen in voedsel

De grootste blootstelling aan fyto-oestrogenen gebeurt door inname van voedsel. Veelvoorkomende en meest bekende isoflavonen zijn genisteïne zoals in soja, quercetine zoals in kappertjes, catechines zoals in thee en cacao en naringenine zoals in pompelmoes.

De belangrijkste hoofdgroep van fyto-oestrogenen zijn de isoflavonen en coumestanen. Bekend is dat o.a. soja, hop en rode klaver veel fyto-oestrogenen bevatten.

Oestrogene stoffen in soja

Daidzeine en genisteine zijn de belangrijkste oestrogene stoffen in soja.

Hopeine, het oestrogeen uit hop

Het actieve oestrogeen in hop, werd in 1999 door Prof de Keukeleire geïdentificeerd als het 8-prenylnaringenine en door hem hopeine genoemd. Rode klaver bevat vooral biochanin A en formononetin, die in de darmen worden omgezet in genistein en daidzein.

Welke effecten hebben fyto-oestrogenen?

Van die fyto-oestrogenen is bekend dat ze, enerzijds, de natuurlijke oestrogenen nabootsen waardoor ze bijvoorbeeld de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking (osteoporose) kunnen afremmen. Dit komt doordat fyto-oestrogenen net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptor.

Welk effect hebben fyto-oestrogenen of je borsten

Fyto-oestrogenen, uit o.a. hop worden ook gebruikt in borstvergrotende en borstverstevigende producten zoals Volle Boezem.

Deze producten stimuleren de ontwikkeling van de melkklieren in de borsten, zoals ook bij een zwangerschap gebeurd. Bij een zwangerschap zullen na een maand of twee de melkklieren in je borsten zich gaan ontwikkelen. Bij het gebruik van fyto-oestrogenen zullen de borsten wel groter worden, maar gaan geen melk produceren. Door de inname van deze tabletten krijgt het lichaam een grote hoeveelheid van dit onschadelijke plantaardige oestrogeen binnen. Deze stoffen bootsen in feite het echte oestrogeen na, zonder de hormonale effecten ervan.

Andere positieve effecten van fyto-oestrogenen

Naast de bovenstaande eigenschappen zoals ondersteuning bij de menopauze, worden aan fyto-oestrogenen door diverse wetenschappers ook nog de volgende eigenschappen toegeschreven: minder kans op het ontwikkelen van borst- en baarmoederhalskanker en op hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk door dat fyto-oestrogenen in staat zijn de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels te blokkeren.

Menohop

Menohop is een typisch Belgisch product in de reeks van fyto-oestrogenen, met hopeine als actief bestanddeel. Het is een extract uit de hopbellen. Hopeine is een vrij actief oestrogeen, is rechtstreeks resorbeerbaar (zonder eerst te moeten worden gesplitst door de darmbacterie), en is vooral tegen de alfa-receptor actief.

Menohop bestellen

Algemeen

Natuurlijk genieten tijdens de overgang. Op basis van hopextract. Sterkt aan tijdens de menopauze. Voor een goede botaanmaak. Ondersteunt bij overgangsverschijnselen tijdens de menopauze.

Dosering
1 capsule per dag of zoals aanbevolen

Waarschuwingen
Niet gebruiken bij zwangerschap.

Gynecologen waarschuwen voor fyto-oestrogenen

In 2007 waarschuwde een groep Belgische Gynecologen voor fyto-oestrogenen. Zij gaven aan dat fyto-oestrogenen bestaan uit een grote groep van min of meer actieve bestanddelen, waarvan de werking niet zo goed is bestudeerd, en waarvan de veiligheid nooit echt werd nagegaan. De breuklijn is het verschil tussen de plantenafkooksels, de thee en de herbale geneeskunde en de scheikundige identificatie van de actieve bestanddelen, hun zuivering, eventuele versterking van de activiteit en het gebruik in grotere hoeveelheden.