Body Mass Index (queteletindex)

De queteletindex (afgekort QI) of body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

BMI berekenen

Met de BMI bereken je of je een gezond gewicht hebt. Je berekent je BMI door je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in te vullen. Je kunt je BMI berekenen met de BMI-meter van de Voedingscentrum.

Meet ook de buikomvang

Bij overgewicht is het belangrijk te weten waar het vet zich bevindt. Veel vet in de buikholte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond de heupen hier niet of nauwelijks invloed op heeft. Meet daarom je middelomtrek.

Vet rond de heupen en billen

Opvallend is dat het vet zich bij vrouwen vaker rond de heupen en billen (peervorm). Dit terwijl juist Buikvet het risico verhoogt op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Buikspieroefeningen helpen niet

Uiteindelijk is de beste manier om buikvet kwijt te raken het veranderen van je leefstijl. Gezond eten dus. En veel bewegen.

Het vet verdwijnt niet door de buikspieroefeningen. En onder het laagje vet zijn je buikspieren sowieso niet zichtbaar.

Invloed op je menstruatiecyclus

Je BMI speelt ook een grote rol bij je menstruatiecyclus. Vaak zien we dat vrouwen met een hoog BMI een onregelmatige cyclus hebben. Bij een te laag BMI blijft de menstruatie vaak helemaal uit.

BMI bepaalt ook de eerste menstruatie

Bij meisjes in de puberteit komt de eerste menstruatie op gang als een bepaald BMI bereikt is. Omdat we in Nederland en België ook steeds meer jonge meisjes met een (te) hoog BMI zien, vindt de menarch op een steeds jongere leeftijd plaats.

Daartegenover staat natuurlijk niet op gang komt bij meisjes met een (te) laag BMI.