Neusspray met oxytocine

Sommige vrouwen hebben moeite om een toeschietreflex te krijgen. Om ook bij kolven een toeschietreflex te krijgen kun je bepaalde middeltjes zoals massage en warmte gebruiken.

Als deze middeltjes niet helpen, is een neusspray met oxytocine soms een nuttig hulpmiddel. Syntocinon® Neusspray is zo’n spray met synthetisch oxytocine. Het is een product van Novartis Pharma BV.

Dit medicijn is uitsluitend op recept verkrijgbaar (= UR-geneesmiddel) en behoort tot de groep van weeën-bevorderende middelen ( oxytocica ).

Syntocinon bevordert de toeschietreflex

Het werkzaam bestanddeel van Syntocinon is een synthetisch nonapeptide. Nonapeptide is identiek aan het hypofyse-achterkwabhormoon oxytocine.

Waardoor syntocinon niet alleen ritmische contracties van de uterus veroorzaakt, maar ook van de myo-epitheliale cellen rond de alveoli van de lacterende borst. Ten slotte zorgt dat laatst weer dat de ontlediging van de melkklier wordt gestimuleerd en vergemakkelijkt.

Vrouwen die moeite hebben met de toeschietreflex tijdens borstvoeding of kolven kunnen Syntocinon gebruiken. Ook wordt Syntocincon gebruikt voor profylaxe en behandeling van zoogstuwing.

Niet gebruiken tijdens je zwangerschap of bevalling

De Syntocinon neusspray is niet bedoeld voor gebruik tijdens de zwangerschap. Ook gebruik tijdens de bevalling (partus) is niet toegestaan.

Bijwerkingen van Syntocinon neusspray

Door het effect op de baarmoeder kan deze tijdens gebruik van Syntocinon neusspray (pijnlijk) samentrekken. Overigens is dit vergelijkbaar met het samentrekken van de baarmoeder bij borstvoeding zonder gebruik van de neusspray. Daarnaast is er in zeldzame gevallen sprake van allergische huidreacties, misselijkheid of hoofdpijn.