Hoewel testosteron gezien wordt als mannelijk (androgeen) hormoon wordt dit hormoon ook bij vrouwen aangemaakt. Bij vrouwen zijn de testosteronconcentraties echter veel lager dan bij mannen.
Ongeveer 30% van de progesteron wordt door de ovaria (eierstokken) geproduceerd. En het overige deel wordt door de bijnieren aangemaakt. De productie van testosteron begint bij vrouwen normaal rond de puberteit en duurt tot voorbij de menopauze.
Belangrijk voor je stemming
Testosteron zorgt voor sterke botten, spieropbouw en een goede vetstofwisseling. Daarnaast verbetert het hormoon je stemming, geeft je energie en maakt dat je meer zin hebt om te vrijen.
Tijdens je menstruatiecyclus
De testosteronproductie kent een kleine piek rondom de ovulatie. Hierdoor neemt je libido ook toe. Overigens is de testosteronconcentratie ook tijdens je menstruatie verhoudingsgewijs hoger. Dat komt omdat de oestrogeen- en progesteronconcentraties dan laag zijn.
Te weinig testosteron
Een lage testosteron bij vrouwen is veelal de oorzaak van klachten als een verminderd libido, vertraagde vetverbranding en menstruatieklachten.
Testosteronniveau tijdens de menopauze
Hoewel het testosteronniveau tijdens de menopauze met zo’n 50% daalt, daalt het minder hard dan het oestrogeenniveau. Het oestrogeenniveau daalt met meer dan 60%. Dit betekent dat tijdens de overgang je testosteronniveau relatief stijgt. Hierdoor voel sommige vrouwen zich ook wat daadkrachtiger tijdens de overgang.
Testosteron en vrijen
Bij vrouwen zorgt testosteron voor de aanmaak van dopamine. Daarmee speelt het een belangrijke rol bij de mate waarin je zin hebt om te vrijen. Ook is het nodig voor seksuele opwinding en het bereiken van een orgasme.
Tijdens de overgang verandert je oestrogeen / testosteron dus wat gevolgen heeft voor je seksleven. Niet iedere vrouw krijgt echter meer zin om te vrijen, het omgekeerde komt eigenlijk net zo vaak voor. Extra testosteron tijdens de overgang kan helpen je libido op peil te houden.