Blaasstenen zijn stenen in de blaas. Meestal zijn het nierstenen die via de urineleider in de blaas terechtkomen en zo met de plas mee naar buiten komen.
Blaasstenen zijn kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen in de blaas. De grootte van de ‘steentjes’ kan variëren van slechts een aantal millimeters tot wel enkele centimeters. Blaasstenen kunnen uit een mengsel van allerlei verschillende stoffen bestaan, maar meestal bestaan ze uit calcium, oxalaat en urinezuur.
De kans op blaasstenen neemt toe met de leeftijd. Blaasstenen komen minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Hierbij speelt een rol dat vrouwen hun blaas beter leeg plassen.
Rol van voeding
Een evenwichtig voedingspatroon en voldoende drinken helpt blaasstenen voorkomen. Daarbij geven bijvoorbeeld oxaalzuurrijke voedingsstoffen mogelijk een wat hoger risico. Voorbeelden van oxaalzuurrijke voedingsstoffen zijn o.a. spinazie en rabarber.
Voldoende drinken
Op tijd gaan plassen en voldoende drinken lijkt de beste remedie tegen blaasstenen. Zo voorkom je dat de er sterk geconcentreerde urine in de blaas komt. En doordat je vaker plast blijft de urine ook minder lang in de blaas.
Gevolgen van blaasstenen
Blaasstenen geven lang niet altijd klachten. Zeker kleine steentjes kun je vaak gemakkelijk uitplassen. Soms merk je tijdens het plassen dat de stroom eventjes stokt en dat het steentje dan met een tikje in het toilet valt.
Eventueel kun je in een zeef plassen om blaassteentjes op die manier op te vangen zodat ze in een laboratorium onderzocht kunnen worden. Uiteindelijk kunnen grotere blaasstenen of een groot aantal blaasstenen, wel klachten veroorzaken.
De bekendste symptomen zijn:
- Pijn bij het plassen
- Moeite met plassen door een zwakke of zelfs onderbroken straal
- Bloed in de urine
- Vaak aandrang voelen
- Pijn in de buik en onderrug
- Koorts en koude rillingen
Oorzaken van blaasstenen
Terugkerende blaasontstekingen kunnen samenhangen met het bestaan van blaasstenen. Ook het (te) lang in hebben van een katheter kan een ontsteking en daarmee ook blaasstenen uitlokken.
Behandeling van blaasstenen
De uroloog kan de steen verwijderen via de plasbuis. Grote stenen moeten soms via een buikoperatie verwijderd worden.