Zwangerschaps- en babymassage

Massage voor de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsmassage kan helpen bij ontspanning en om een aantal verschijnselen van ongemak te verminderen. De massage concentreert zich eerst op de onderrug en het heiligbeen. Er wordt ook een zachte, ritmische lymfe-drainage-massage toegepast over het hele lichaam. In de buikstreek kan lymfedrainage na de derde maand helpen om toekomstige zwangerschapsstrepen (striae) te verminderen. Verder kan een verzachtende hoofdmassage en voetmassage geven worden.

Massage voor de moeder in de periode vlak na de bevalling

Deze massage kan een verlichting geven van vele klachten op lichamelijk en geestelijk gebied (wellicht ook voor post partum depressie?). Ook de onderrug en het heiligbeen worden gemasseerd verder wordt ook een zachte, ritmische lymfe-drainage toegepast over het hele lichaam. Om ontspanning te bevorderen kan een hoofdmassage en voetmassage geven worden.

Massage voor de baby

Babymassage maakt deel uit van de gewone, dagelijkse gebruiken in tal van verre landen en culturen. Herhaalde massage vermindert de angsten stimuleert het kind om lichamelijk en geestelijk te groeien. In India gebruikt men bijvoorbeeld de ayurvedische massage die vrij zacht van aard is, met een ruim gebruik van geklaarde boter (ghee) of plantaardige olie op de huid van de baby. In Indonesië is daarentegen een steviger massage gebruikelijk. Het is een bekend verschijnsel dat de baby daarna snel in slaap valt. Als de moeder en vader leren de baby ook zelf te masseren is die aanraking bevorderlijk voor hun welbevinden en voor het versterken van de band tussen ouders en kind. Het ontvangen van de massage brengt voor de baby tal van voordelen: minder angst, meer prettige genegenheid, rust, een gevoel van welbevinden. De baby’s groeien dan – hopen we – als kool en zitten goed in hun vel. Bij “huilbaby’s” (met krampen, of een koliek die tot aan de zesde maand kan duren) is massage een aan te raden aanpak.

Zwangerschaps- en babymassage in Amsterdam

Kees Kaldenbach geeft de bovenstaande massage in Amsterdam. Naast de massages kan Kees ook aan bijvoorbeeld de vader of vriendin een instructie geven over een paar eenvoudige shiatsu-drukpunten die, als ze tijdens de bevalling worden toegepast, verlichting van pijn kunnen geven.

Hij geeft de massage aan de baby uitsluitend in aanwezigheid van vader en/of moeder en leert hen ook gaarne een reeks van bewegingen en grepen. Na een aantal lessen kan men zelfstandig verder. Een lichamelijke handicap van ouder of baby is geen enkel bezwaar. Kees kan en wil echter geen medische gevallen behandelen, want hij is niet opgeleid als fysiotherapeut. Cliënten verzoekt hij een formulier Vrijwaring van medische gevolgen te tekenen.

Reacties, vragen? Kees Kaldenbach, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83hs, 1058 JS Amsterdam (bij het Surinameplein, ringweg s106, tram 1 en 17), tel 020 669 8119; mobiel 06 – 2868 9775. Zeven dagen per week geopend.

http://www.xs4all.nl/~kalden/auth/massage-zwanger-baby.html

Links: