Een vleesboom (myoma uteri) is een goedaardig gezwel of knobbel in de spierwand van de baarmoeder. Deze toestand heet ook uterus myomatosus. Vleesbomen groeien onder invloed van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, dus gedurende de vruchtbare periode van de vrouw. Vaak geven ze geen klachten, maar soms kan de grootte of de plaats van de zwelling pijn en ongewoon hevige (menstruatie)bloedingen veroorzaken. Een enkele keer verandert een vleesboom in een kwaadaardige tumor, maar dit is zeldzaam.
Hoe groot kunnen vleesbomen worden?
Vleesbomen variëren in aantal en grootte van een speldenknop tot heel groot. Soms is het myoom zo groot als een meloen en is de baarmoeder in omvang toegenomen als bij een zwangerschap van meer dan vijf maanden.
Hoe vaak komen vleesbomen voor?
20% van de vrouwen in de leeftijd van 40 jaar en ouder heeft vleesbomen. Myomen komen vooral voor vanaf de leeftijd van dertig jaar tot aan de menopauze, waarna ze involueren. Myomen komen ruim driemaal zo vaak voor bij negroïde vrouwen als bij niet-negroïde vrouwen. Waarom de ene vrouw wel en de andere geen vleesbomen krijgt is niet duidelijk. Er is een, waarschijnlijk zeldzame, aandoening die gepaard gaat met myomen van baarmoeder en huid.