Islam & schaamhaar

Binnen de islam wordt het scheren van je schaamhaar gezien als een als hygiënische maatregel, eigenlijk dus net zo gewoon als tanden poetsen en handen wassen.

Bij kaukasiërs van mediterrane, maar vooral ook van Turkse of Perzische afkomst hebben vaak meer lichaamsbeharing. Ook het schaamhaar is dan meer aanwezig.

Elke moslim vrouw heeft volgens haar geloof de verplichting haar lichaam rein te houden. Onderdeel van deze reinheid is het verwijderen van okselhaar en schaamhaar. Scheren moet minimaal eens in de 40 dagen gebeuren. Dat is de uiterste termijn. Je maakt daarin zelf een keus, eens per week zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.

Onderdeel van de Fitrah

Het scheren van het schaamhaar en het verwijderen van het okselhaar zijn onderdeel van de Fitrah:

Dit woord (fitrah) is ook genoemd in de h’adieth verhaald door Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn), die zei: “De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Vijf dingen behoren tot de fitrah: het verwijderen van het schaamhaar, de besnijdenis, het knippen van de snor, het verwijderen van het okselhaar, het knippen van de nagels.” Overgeleverd door al-djamaa’ah.

Wat is precies schaamhaar volgens de Islam?

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen okselhaar en haar rondom de geslachtsorganen. Bij het schaamhaar gaat het niet alleen om het haar rondom de geslachtsdelen, maar nadrukkelijk ook om het eventuele haar rondom de anus.

Hoe moet het schaamhaar geschoren worden?

Het okselhaar moet ‘geplukt’ uitgetrokken worden, terwijl het schaamhaar ook geschoren mag worden. Schaamhaar mag je overigens ook op een andere manier verwijderen.

Voor het scheren zelf bestaan geen duidelijke voorschriften. Wel worden adviezen gegeven. Het scheren gebeurt bij voorkeur van voren naar achteren.

Scheren is meest voorkomende manier om je schaamhaar te verwijderen. Je kunt het schaamhaar ook verwijderen door was te gebruiken, het uit te trekken of te knippen. Zelfs ontharingsmiddelen kunnen gebruikt worden.

De Foeqahaa-e hebben de juiste etiquette betreffende het verwijderen van het schaamhaar besproken en zeiden dat het Moestah’ab is om het schaamhaar vanaf onder de navel te scheren, en te beginnen aan de zijde van je rechterhand, en men dient zich ook uit het zicht van anderen te houden als men dit doet. Het is ook beter om het verwijderde haar (en de geknipte nagels) te begraven.

Het plukken van het okselhaar

Je kunt het okselhaar verwijderen door met een pincet de haartjes eruit te trekken. Bij epileren wordt het hele haar, inclusief de haarwortel, verwijderd. Om ingroeiende haartjes te vermijden is het een goed idee om twee dagen na het ontharen gebruik te maken van een scrub-middel.

Links

Reacties zijn gesloten.