Humaan choriongonadotrofine (HCG) is een hormoon dat tijdens een zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd.
Vanaf de innesteling gaat het chorion (één van de drie vruchtvliezen van embryonale herkomst) HCG produceren. In de urine van de vrouw is dit soms al 2 weken na de bevruchting aantoonbaar (1 dag overtijd). Zwangerschapstesten zijn hierop gebaseerd. hGC staat voor Humaan choriongonadotrofine. hGC zorgt er ook voor dat het zgn. gele lichaampje progesteron blijft produceren. Onder invloed van progesteron blijft het baarmoederslijmvlies intakt en komt de volgende menstruatie niet op gang. De hormonen in eerste aanzet afkomstig van de eicel hebben dus een grote effect op de menstruatiecyclus. De hormonen maken jouw lichaam gereed voor de aankomende zwangerschap.
hCG kan gemeten worden in urine en bloed met behulp van immunochemische methoden. De referentiewaarden kunnen per laboratorium verschillen omdat er een verschil bestaat in het herkennen van de verschillende vormen van hCG. Voor de urinebepaling is de eerste ochtendplas het meest geschikt. Tot ongeveer de zevende week van de zwangerschap verdubbelt de serumconcentraties van hCG zich iedere 2 dagen. De productiesnelheid neemt vanaf de zevende week af. Tijdens de negende tot tiende week worden de hoogste hCG serumconcentaties gemeten in de moeder. De bepaling van de beta hCG wordt ook gebruikt voor de rrisicoschatting van downsyndroom, trisomie 13 en trisomie 18, bij prenataal onderzoek.
Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie. Zij maakt deel uit van het farmaceutische bedrijf MSD. Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelt zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. 1 op de 6 (echt)paren met een kinderwens in Nederland en België heeft tegenwoordig moeite met zwanger worden. Overigens wordt er nog steeds te vaak van uit gegaan dat bij het uitblijven van een zwangerschap de vrouw verminderd vruchtbaar is. Toch is het in bijna de helft van deze gevallen de man die minder vruchtbaar is. Ook de vruchtbaarheid van de man is tegenwoordig eenvoudig te testen.