Ftalaten

Ftalaten zijn industriële chemische stoffen die worden toegevoegd aan polyvinyl chloride (PVC) plastics als weekmakers. Ze maken plastics soepel en flexibel.

Ftalaten in voedsel en speelgoed

De voornaamste blootstelling aan ftalaten gebeurt via het eten van voedsel dat besmet is met ftalaten vanuit het verpakkingsmateriaal. Ook kunnenn kinderen deze schadelijke stoffen opnemen als ze plastic speelgoed in de mond steken.

Ftalaten zitten in veel plastic/kunststofproducten. Het kan gaan om verpakkingen, speelgoed, nagellak, shampoo, plakband, medisch materiaal, vinyl vloeren, enzovoort.

Europees verbod

In 2005 is er al een Europees verbod gekomen op enkele ftalaten ( DEHP , DBP, BBP, DINP, DIDP en DNOP). Deze hormoonverstorende stoffen mogen niet meer in speelgoed gebruikt worden. Daarnaast mogen DEHP, DBP en BBP niet meer in persoonlijke verzorgingsproducten voorkomen.

Vanwege het Europese verbod mogen de bovengenoemde hormoonverstorende stoffen niet in bovenstaande producten voorkomen. Over overige ftalaten staat meestal geen informatie op producten waarin ze verwerkt zijn. Daar zijn ook geen wettelijke regels voor.

Vibrators en dildo’s 

Vibrators en dildo’s zijn vaak gemaakt van weekgemaakt pvc. Onderzoek door de NVWA wees uit dat deze producten ftalaten bevatten én afgeven.

De risico’s zijn gering zolang de producten minder dan 2 uur per week worden gebruikt. Er zijn gezondheidsrisico’s bij gebruik van 10 uur per week of meer.

Beperkt gebruik

Om de negatieve effecten op volwassenen of op ongeboren kinderen uit te sluiten, adviseert de NVWA deze producten beperkt te gebruiken. Ftalaten zijn wettelijk niet verboden in deze categorie artikelen.

Uiteraard is het verstandiger te kiezen voor een seksspeeltje dat helemaal geen hormoonverstorende stoffen bevat. Kies bijvoorbeeld voor een speeltje dat is gemaakt voor 100% siliconen.

Siliconen

Siliconen is sterk en niet-poreus materiaal. Het gaat niet snel kapot en kan lang meegaan. Daarnaast is het reukloos, kleurvast en hypoallergeen. Ook kun je het goed reinigen. Ook onze herbruikbare menstruatiecups zijn van siliconen gemaakt.

Poreus materiaal

Zoals al genoemd vormt ook poreus materiaal van seksspeeltjes een risico voor de gezondheid. Vibrators, dildo’s en andere sekstools van poreuze materialen kun je minder goed schoonmaken. Hierdoor loop je het risico op infecties en schimmels.