Hormonen zijn signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Dit in tegenstelling tot neurotransmitters waarvan het effect (meestal) optreedt op de plaats van afgifte (de synaps). Ook feromonen zijn chemische boodschappers, maar dan tussen verschillende individuen van dezelfde soort. Ook planten maken hormonen. (lees verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hormoon)
Hormonen in jouw leven
Hormonen spelen een belangrijke rol in het leven van een vrouw. Verstoringen van het hormonale evenwicht kunnen tot allerlei klachten leiden.
Borsten, brede heupen en schaamhaar
Hormonen zorgen voor de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken in de puberteit. Dat zijn borstontwikkeling en beharing in de schaamstreek en onder de oksels. Verder ontstaan vaak bredere heupen en rondere lichaamsvormen.
Menstruatie
Ook de menstruatiecyclus wordt geregeld door hormonen. Elke cyclus maakt jouw lichaam zich klaar voor een zwangerschap. Hormonen sturen o.a. de rijping van een eitje en het ontwikkelen van het baarmoederslijmvlies.
Zwangerschap
Tijdens een zwangerschap zorgen hormonen voor de veranderingen in je lichaam. Hormonen sturen de innesteling en aan het eind van de rit de bevalling. Ook de groei van de borsten en melkklieren tijdens de zwangerschap gebeurt onder invloed van hormonen.
Menopauze
Het niet meer aanmaken van bepaalde hormonen zorgt er uiteindelijk ook voor dat je in de overgang raakt. Je stopt dan met menstrueren en bent niet meer vruchtbaar.