De puberteit bij jongens verloopt op een andere manier dan bij meisjes. Op deze pagina vind je meer informatie over de fysieke en emotionele veranderingen die jongens doormaken tijdens deze fase van hun leven. Hoewel deze informatie niet specifiek gericht is op vrouwen en meisjes, kan het waardevol zijn voor hen om meer inzicht te krijgen in de ervaringen van jongens tijdens de puberteit. Door te begrijpen hoe jongens veranderen en groeien, kunnen vrouwen, meisjes en ook moeders beter empathie tonen, ondersteuning bieden en effectiever communiceren met de jongens in hun leven, zoals broers, vrienden of toekomstige partners. Dit inzicht kan ook helpen bij het doorbreken van taboes en het bevorderen van open gesprekken over belangrijke onderwerpen zoals lichaamsbeeld, gezondheid en relaties.
Fysieke Veranderingen tijdens de puberteit
Tijdens de puberteit ondergaan jongens een reeks fysieke veranderingen. De meeste jongen maken in de beginfase (9-13 jaar) en in een later fase (14-18 jaar) van de puberteit een groeispurt door. Tijdens deze groeispurts nemen ze in lengte toe. Dit wordt vaak gekenmerkt door een groei van de armen, benen en romp. Ook de penis groeit en de zaadballen in de balzak groeien. Er is een toename van de activiteit van de zaadballen en de ontwikkeling van de voortplantingsfunctie.
In pre-puberteit hebben jongens een relatief kleine penis. Meestal minder dan 6 centimeter in lengte. De zaadballen zijn al ingedaald in de balzak. De penis kan al vanaf zeer jonge leeftijd in erectie komen. Dit heeft geen seksuele functie, jongens kunnen nog niet klaarkomen en produceren geen sperma.
Een ander kenmerk van de puberteit bij jongens is de groei van lichaamshaar. Dan gaat het natuurlijk om gezichtshaar, okselhaar en schaamhaar. Ook op andere plaatsen kan meer donkerder haar gaan groeien, zoals op de benen, rug en natuurlijk borsthaar.
Begin van de puberteit bij jongens
In deze fase groeien de jongens hard. Het eerste lichaamshaar gaat groeien in de vorm van oksel- en schaamhaar. Het schaamhaar groeit rond de wortel van de penis en op de balzak. De stem veranderen ook. De stem wordt zwaarder we zeggen dan dat ze de baard in de keel krijgen. Soms slaat hun stem over, dan klinkt het geluid juist hoger dan normaal.
Ook de penis groeit in deze fase verder. De lengte neemt toe tot zo’n 6 tot 7 centimeter. De zaadballen ontwikkelen zich ook verder. De jongen kan nu zaad produceren. Vaak hebben jongens in deze periode “natte dromen”.
Natte dromen
Tijdens een natte droom krijgt een jongen tijdens zijn slaap een zaadlozing. Dit is heel normaal en hoort bij de veranderingen die samen gaan met de ontwikkeling van voortplantingsfunctie. Jongens zijn nu vruchtbaar. Hun belangstelling voor seksualiteit zal verder toenemen. Ze zijn nu vruchtbaar en kunnen dus ook een meisje zwanger maken.
Jongens kunnen nu ook mastruberen en zelf een zaadlozing opwekken door zich af te trekken.
Late puberteit bij jongens
De late puberteit duurt van ongeveer 14 tot 18 jaar. Jongens zullen nog langer worden tijdens de laatste groeispurt. Tijdens deze fase ontstaat ook de baardgroei en kan bijvoorbeeld haar op de borst gaan groeien.
Ook de penis en ballen maken opnieuw een groeispurt door. Aan het eind van de puberteit kan de penis in erectie een lengte van 12 tot 16 centimeter hebben bereikt. De penis is niet alleen langer maar ook dikker geworden. De zaadballen (testes) zijn ovaal van vorm en nu ongeveer 4 – 5 centimeter groot.
Emotionele en Psychologische Veranderingen
Naast de fysieke veranderingen ervaren jongens ook een scala aan emotionele en psychologische veranderingen tijdens de puberteit.
Hormonale Schommelingen
Tijdens de puberteit kunnen jongens stemmingswisselingen ervaren als gevolg van hormonale veranderingen. Deze schommelingen kunnen leiden tot gevoelens van prikkelbaarheid, angst en zelfs depressie.
Zelfbeeld en Identiteit
Tijdens de puberteit beginnen jongens hun eigen identiteit te verkennen en te vormen. Ze kunnen worstelen met hun zelfbeeld, onzekerheden over hun uiterlijk, persoonlijkheid en plaats in de wereld.
Sociale Interacties
Puberende jongens kunnen nieuwe sociale dynamieken ervaren terwijl ze vriendschappen aangaan en hun plek vinden binnen groepen. Dit kan leiden tot veranderingen in gedrag en interessegebieden. Ook hun interesse voor seksualiteit zal tijdens de puberteit toenemen. Deze veranderingen vinden bij jongens over het algemeen wat later plaats dan bij meisjes.
Begrip en Ondersteuning
Het is belangrijk om te zorgen voor een goede en vooral open communicatie tussen jongens en hun ouders, verzorgers en eventueel medische professionals. Dit zorgt ervoor dat eventuele zorgen of vragen over de puberteit kunnen worden besproken en aangepakt. Jongens moeten worden aangemoedigd om steun te zoeken bij vrienden, familie en vertrouwde volwassenen als ze moeite hebben met de veranderingen die ze doormaken tijdens de puberteit.