Bisfenol A (BPA) kent veel toepassingen. Het wordt toegepast voor onbreekbare flessen voor (baby)voeding en drinkwater, voor tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in magnetrons. Daarnaast blijkt de stof in veel make-up voor te komen.
Bisfenolen werken een beetje als het vrouwelijk geslachtshormoon. Ze zijn echter 10.000 tot 100.000 keer minder sterk dan het natuurlijke vrouwelijke geslachtshormoon. BPA is dus een hormoonverstorende stof. Als je te veel BPA binnenkrijgt, is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben.
Doorgifte aan baby’s
Bisfenol A en andere industriële chemicaliën worden niet alleen opgenomen door het menselijke lichaam. Deze stoffen worden ook doorgegeven aan de baby. Dit gebeurt al voor de geboorte via de placenta. En daarna met de moedermelk.
Verbod op Bisfenol A
Het Nederlandse RIVM oordeelde op 3 maart 2016 dat de huidige normen voor blootstelling voor de ongeboren vrucht en jonge kinderen sterk omlaag moeten. Europa heeft het gebruik van Bisfenol A bij de productie van babyflesjes vanaf maart 2011 verboden, de verkoop en import van babyflesjes die Bisfenol A bevatten is verboden in de Europese Unie vanaf juni 2011.