Yogasme

Op zoek naar het yogasme

Waren we de afgelopen jaren opzoek naar de g-spot. Anno 2012 horen we opeens veel over het yogasme. Yogasme staat voor een orgasme dat vrouwen krijgen tijdens de yogales. Waar komt al die aandacht opeens vandaan? Volgens seksuologen bestaat het al heel lang, maar werd er niet eerder over gepraat.
Yoga-docenten bevestigen dat het niet ongebruikelijk is dat vrouwen een orgasme hebben tijdens de les. Vrouwen die een yogasme vonden het moeilijk hier over te praten. Vaak is er ook een gevoel van schaamte. Ook denken vrouwen dat het niet ‘mag’. Het krijgen van een orgasme past niet bij de regels van de yogales, zo wordt gedacht.

Sexologen doen al langere tijd onderzoek naar het beleven van een orgasme zonder aanraking. Zij zien het yogasme dan ook als een bevestiging voor andere gevallen waar vrouwen klaar kunnen komen zonder zich zelf aan te raken of aangeraakt te worden.

Tijdens de yoga-les is ruimte voor ontspanning en aandacht voor het bekkenbodemgebied. Juist de spieren in het bekkenbodemgebied spelen een grote rol bij het vrouwelijk orgasme. Zo ‘raar’ is het dus allemaal niet. Ander onderzoek heeft sowieso aangetoond dat vrouwen die aan yoga doen meer plezier beleven bij het vrijen. Dus ook zonder yogasme blijft yoga een aanrader voor iedereen, die eens wat extra tijd voor zich zelf en extra ontspanning wil nemen.

Orgasme zonder seks, het vervolg

In maart 2012 werd een Frans onderzoek gepubliceerd. Onderzoekers van de universiteit van Indiana ondervroegen 370 vrouwen naar hun beleving van seksueel genot tijdens het sporten. De resultaten waren opvallend. Ruim 246 vrouwen gaven aan tijdens het sporten een gevoel van seksuele opwinding en genot te ervaren. Ook gaf bijna een derde van de vrouwen aan weleens een orgasme gehad te hebben tijdens het sporten.

Buikspieroefeningen leiden het vaakst tot een orgasme. Toch gaf het onderzoek aan dat ook andere sporten seksueel genot kunnen geven; fitness (26,5%), yoga (20%), fietsen (15,8%), joggen (13,2%) en wandelen of wandelen (9,6%). Seksuele fantasieën lijken geen echt rol te spelen tijdens deze seksuele sensaties. Slechts 20% van de vrouwen met deze ervaring gaf aan hierbij ook aan seks (met de vaste partner) te denken. Vrouwen die eenmaal een dergelijk ervaring hebben gehad, lukt het ook om dit te herhalen. Slechts 20% van de vrouwen gaf aan dat het genot of orgasme onverwachts kwam. Vrouwen kunnen dus bewust seksueel genieten tijdens het sporten.

De onderzoeken weten niet hoe het orgasme of het seksuele genot tijdens het sporten precies tot stand komt. Ook hebben zij niet gekeken naar kwaliteit van het seksleven van deze vrouwen.

Vrouwen die aan wielrennen of spinning doen, blijken vaak de tegenovergestelde ervaring te hebben. Veel van deze vrouwen klagen over een gevoelloze, of ‘onprettig’ tintelende schaamstreek. Ook dit is onderzocht. Een onderzoeksteam van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health bestudeerde 41 vrouwen die minstens 65 kilometer per week fietsten. Onderzocht werd hoe clitoris, perineum, vagina, schaamlippen en plasbuis het lichaamsgewicht tijdens het fietsen opvingen. Of beter gezegd hoe worden de geslachtsdelen precies tegen het zadel gedrukt? De onderzoekers concludeerden uiteindelijk dat tijdens het fietsen te veel gewicht steunde op het perineum. Het perineum, ook wel bilnaad is bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus. Door het stuur van de fiets hoger te plaatsen verplaatst de druk zich van het perineum naar de billen. Een hoger stuur voorkomt dus de problemen van een gevoelloze schaamstreek na het fietsen. Nadeel is dat zo’n hoog stuur er natuurlijk niet zo sportief uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *