Geplaatst op

Ouderdomskwalen (niets) om je voor te schamen

peinzenVeel vrouwen hebben moeite met ouder worden. Na het passeren van de vijftig, worden we liever niet herinnerd aan onze leeftijd. Het vieren van onze verjaardag laten we bij voorkeur met een smoes aan ons voorbij gaan. Het feit dat we (zeer waarschijnlijk) aan de tweede helft van ons leven zijn begonnen, stemt ons somber – zeker bij de gedachte aan alle ouderdomskwaaltjes die ons te wachten staan. Maar waar maken we ons eigenlijk zo druk over. En wat kunnen we doen tegen deze ouderdomskwalen?

Hoewel sommige vrouwen de tand des tijds welhaast moeiteloos lijken te doorstaan, ontkomt uiteindelijk niemand eraan: ouderdomskwalen. Een buikje, rimpels en grijze haren zijn op het oog weliswaar het beste zichtbaar. Ze voelen minder gênant dan sommige andere problemen waar we rond ons vijftigste levensjaar mee te maken krijgen. Opvliegers, vaginale klachten en ongewild urineverlies zijn relatief veelvoorkomende problemen waar veel vrouwen zich voor schamen.

Opvliegers

Gemiddeld genomen beleven de meeste vrouwen rond hun 51e levensjaar hun laatste ovulatie en menstruatie. De periode hieromheen – in sommige gevallen wel 5 tot 10 jaar – staat beter bekend als de overgang. Door de hormonale veranderingen die in deze periode optreden, doen zich verschillende klachten voor. Naast vermoeidheid en overmatig zweten, kun je last krijgen van opvliegers. Bij opvliegers krijg je last van plotselinge temperatuurwisselingen die gepaard kunnen gaan met onder meer hartkloppingen, duizeligheid en hoofdpijn.

Tips bij opvliegers

  • Zorg dat je kleding in laagjes draagt. Op die manier kun je altijd iets uit doen, mocht je een keer flink moeten zweten door de opvliegers.
  • Keep it cool. Door een natte (hand)doek in je nek, op je polsen en ellebogen te leggen, heb je minder last van de temperatuurschommelingen.
  • Ga sporten. Stress kan overgangsklachten zoals opvliegers verergeren. Door voldoende te bewegen houd je stress buiten de deur.

Vaginale klachten

Tijdens de overgang kun je last krijgen van vaginale klachten zoals jeuk, vaginaal bloedverlies en pijn bij het vrijen en plassen. De problemen ontstaan doordat je lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt. Hierdoor wordt het slijmvlies rond je vagina steeds dunner en is de vagina minder elastisch en vochtig dan voor de overgang. Vanwege de angst voor pijn tijdens het vrijen vermijden veel vrouwen seksueel contact. Uit schaamte durven ze hun probleem niet te bespreken met hun partner of gynaecoloog. Hierdoor blijven ze langer dan nodig met hun problemen zitten.

Er is natuurlijk ook goed nieuws want die hormonen hebben geen invloed op het hebben van seksuele gevoelens en verlangens, ook het vermogen om klaar te komen veranderd niet. Aandacht voor jezelf (en van je partner) voldoende tijd nemen voor het vrijen kunnen eerder genoemde problemen ruimschoots compenseren en je seksleven goed houden of weer te maken.

Tips bij vaginale klachten

  • Praat erover. Zeker voor een huisarts of gynaecoloog zijn vaginale klachten heel normaal, bovendien kan hij je helpen aan een mogelijke oplossing voor je probleem.
  • Betrek je partner bij je probleem. Mogelijk schaam je je voor je problemen, maar door niets tegen je partner te zeggen, maak je het probleem alleen maar erger.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Door je vagina goed schoon te houden, geef je schimmels en bacteriën geen kans.
  • Door aan de slag te gaan met het trainen van de bekkenbodem, neem je tijd voor je zelf en ga je op ontdekkingstocht. In die zin kan het zeker bijdragen aan het uiting geven aan je seksuele verlangens, ook klaarkomen kan intenser en gemakkelijker worden. Andere voordelen zijn natuurlijk dat het helpt (preventief is) voor het voorkomen van verzakking door het dunner worden van de vaginawand, en incontinentieproblemen.
  • Ook Yoni-eggs zijn een manier om de vagina sterk en gezond te houden en bovendien te werken aan een betere lichamelijke bewust wording.
  • Gebruik voldoende glijmiddel tijdens het vrijen. Of kijk eens naar onze stimulerende gel.

Ongewild urineverlies

Een andere veelvoorkomende ouderdomskwaal is ongewild urineverlies. Toch is het niet zo dat incontinentie alleen voorkomt bij vrouwen boven de 50. Ook mannen en jongere vrouwen kunnen met ongewild urineverlies worden geconfronteerd. In veel gevallen kan de oorzaak van het probleem worden gezocht bij een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Door op tijd een arts te raadplegen en regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen, kan de urine-incontinentie meestal redelijk goed onder controle worden gehouden.

Tips bij ongewild urineverlies

  • Overwin je schaamte en ga naar de huisarts. Incontinentie is beter te behandelen dan je misschien denkt. Onder andere fysiotherapie en medicatie kunnen de problemen sterk verminderen.
  • Zorg dat je voldoende drinkt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar minder drinken vergroot de problemen alleen maar. Let wel goed op wat je drinkt; drink veel water en vermijd alcohol.
  • Draag incontinentieproducten in plaats van maandverband. Incontinentiemateriaal zoals van Abena neemt urine beter op en voorkomt huidirritatie.