Geplaatst op

Onkruidverdelger in tampons en maandverband

Diverse verontrustende berichten in de media dat > 85% van de wegwerp tampons en maandverbanden glyfosaat bevat. Nu weet niet iedereen direct wat glyfosaat is misschien. Glyfosaat wordt in de eerste plaats gezien als een kankerverwekkende stof, maar is bovendien ook het hoofdbestandsdeel van de onkruidverdelger Roundup. Greenpeace Nederland strijdt niet voor niks al jarenlang tegen die inzet van Monsanto’s Roundup door Nederlandse gemeenten en consumenten en de inzet van glyfosaat in de landbouw. Ook lokale politieke partijen strijden voor onkruidbestrijding zonder glyfosaat.

Ook geschrokken? Kijk voor menstruatieproducten, die wel gezond zijn eens in onze webshop. Wij verkopen o.a. The DivaCup, FemmyCycle, Instead Softcup en de wasbare maandverbanden van Eco Femme en geven daar eerlijke voorlichting over!

De menstruatietransitie

Reden te meer voor ons om energie te blijven steken in de #menstruatietransitie. Wat is de #menstruatietransitie zul je misschien vragen? Met een goede voorlichting en aanbod van producten willen we iedere vrouw de kans geven over te stappen naar gezondere, maar ook meer duurzame menstruatieproducten. Doordat we via de #menstruatietransitie doneren aan het pads 4 pads programma van Eco Femme in India, creëren we een wereldwijde uitstraling. Kortom een gezondere en groenere menstruatie voor iedere vrouw!

Goede en eerlijke voorlichting speelt een cruciale rol binnen de de #menstruatietransitie. Sommige menstruatieproducten zijn misschien wel iets gezonder en duurzamer, geschikt voor de eerste stap in de transitie, maar niet het einddoel. Komende tijd zullen we op deze website en via andere media diverse producten onder loep nemen en uitleggen waar deze producten binnen de transitie staan.

Een kort voorbeeld om aan te geven dat het soms niet zo eenvoudig is als je in eerste instantie denkt. In Nederland zijn maandverband en tampons van Biologisch katoen te koop; Natracare in Nederland o.a. te koop bij Ekoplaza en de producten van Yoni. Tampons en maandverbanden van biologisch katoen, zijn gezonder en mogelijk ook een (beetje) duurzamer. Toch blijft het binnen de #menstruatietransitie moeilijk deze producten te plaatsen. Natuurlijk zijn tampons zonder giftige stoffen altijd gezonder, anderzijds is het principe of de werking van een tampon sowieso niet zo gezond.

Qua gezondheid wint geen enkele tampon, hoe biologisch dan, ook het van een #menstruatiecup.
Maandverband onttrekt ook geen vocht uit de vagina en is daarom qua (vaginale) gezondheid ook beter dan tampons, tenzij het dan weer vol zit met gifstoffen. En biologisch maandverband is dan weer duurzamer dan niet biologisch maandverband, toch gooi je het verband in beide gevallen weg na gebruik en is wasbaar maandverband dus weer een stuk duurzamer.
Binnen de #menstruatietransitie blijft De DivaCup toch eigenlijk de absolute winnaar, direct gevolgd door wasbaar maandverband van Eco Femme.

Zelfs dan is er nog onderscheid te maken, want we noemen nadrukkelijk niet menstruatiecups in het algemeen. Natuurlijk zijn menstruatiecups gezond en duurzaam, maar alleen van de DivaCup weten we zeker dat deze op de juiste manier en met het juiste materiaal geproduceerd is. De DivaCup is de enige menstruatiecup met een certificering voor medische producten.

Wil je meedoen met de #menstruatietransitie? Goed! Laat je niet afschrikken door het bovenstaande, elke stap naar een gezonder of duurzamer product is er een. Succes!