Hoe ontstaat endometriose?

Hoe endometriose precies ontstaat is nog lang niet duidelijk. Een aantal factoren zijn inmiddels wel in kaart gebracht.

Retrograde menstruatie van invloed op het ontstaan van endometriose

Ten eerst kan endometriose veroorzaakt worden door menstruatiebloed dat vanuit de baarmoeder terugvloeit naar de eileiders en zo in de bekken- en buikholte terecht komt. Dit proces wordt ook wel retrograde menstruatie genoemd. Deze terugvloeiing van menstruatievocht komt bij alle vrouwen voor, maar leidt niet altijd tot endometriose.

De rol van hormonen bij het ontstaan van endometriose

Verder bestaat et vermoeden dat verstoring van het immuunsysteem of van de hormoonhuishouding kan leiden tot endometriose. Het lijkt er op dat oestrogeendominantie een grote rol speelt bij het hebben van endometriose. Het komt er op neer dat je oestrogeen/progesteron hormonen uit balans zijn. Deze hormonen Regelen je menstruatiecyclus.

Verplaatsing van endometriumcellen

Tot slot vermoeden onderzoekers verder dat endometriumcellen zich door het lichaam kunnen verplaatsen via de normale bloedsomloop en / of het lymfesysteem.

Verder onderzoek naar endometriose is nodig!

Verder onderzoek is zeker nodig. Endometriose veroorzaakt niet alleen veel pijnklachten bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maar wordt ook gezien als de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen.